‘Gürcistan’ın parası, bizim paramızdan 10 kat değerli’

DEVA Partili Karal: ‘Gürcistan’ın parası, bizim paramızdan 10 kat değerli’

DEVA Partili Karal: ‘Gürcistan’ın parası, bizim paramızdan 10 kat değerli’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Hasan Karal, memleketi Rize’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerle sohbet eden Milletvekili Karal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Gürcistan’ın parası, bizim paramızdan 10 kat değerli. Başka bir şey konuşmaya gerek var mı?’

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Karadeniz’e komşu Gürcistan’ın para birimi Gürcistan Larisi’nin Türk Lirası’ndan 10 kat daha değerli olduğunu, bundan 4-5 yıl önce Türk Lirası’nın ise Gürcistan Larisi’nden 2,5 kat daha değerli olduğunu anımsattı. Türkiye’nin her geçen gün fakirleştiğini ifade eden Karal, şöyle devam etti:

“Gürcistan, vatandaşları gelip bizim ülkemizde Karadeniz’de, Rize’de çalışan, günlük yevmiye ile geçimlerini sağlayan vatandaşlara sahip fakir bir ülke. Böyle bir ülkenin parası, bizim paramızdan 10 kat daha değerli olmuş. Başka bir şey konuşmaya gerek var mı? Ne yazık ki Gürcistan Larisi değerlenmedi, bizim paramız değer kaybetti. Dolar değerlenmiyor, doların dünyanın her tarafında değeri aynı, ama bizim paramız doların karşısında devamlı değer kaybediyor. 12 bin 600 dolara çıkan milli gelirimiz, 9 bin doların altına düştü. Gün geçtikte fakirleşiyoruz. Dünyada milli geliri düşen tek ülkeyiz. Herkes bunu arabasına benzin alırken, mazot alırken, bakkaldan ekmek alırken, marketten alışveriş yaparken yaşıyor.”

‘TÜİK doğru rakam vermese ne olur, vatandaş pazarda, markette zamları iliklerine kadar hissediyor’

Milletvekili Karal, devletin kurumlarının ve güvenilirliğinin kalmadığını ifade etti. Her ay enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) doğruları açıklamadığını bildiren DEVA Partili Karal, “Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu yüzde 120 diyor, TÜİK yüzde 60 olarak açıklıyor. Arada yüzde 100 fark var. Bu duruma ‘Sen nasıl yalan yanlış bilgi yayarsın’ diye devletin mahkemeleri hesap soramaz mı aslında? Soramıyor, çünkü gerçek ENAG’ın açıkladığı rakamlar. Kafasından onu yazmıyor. Gidiyor, objektif bir şekilde marketten sepeti dolduruyor, enflasyon budur diyor. Ama TÜİK rakamları yanıltarak veriyor. TÜİK doğru rakam vermese ne olur. İnsanlar markete, pazara gidince gelen zamları görüyor, iliklerine kadar hissediyor.” şeklinde konuştu.