Kasım ayı indirimlerini bekledik mi?
2024 yılında Kasım indirimlerinden haberdar olan kişilerin sayısındaki düşüş oldukça dikkat çekici. Daha önceki senelerde her 10 kişiden 7’si bu indirimlerden haberdarken bu sene her 2 kişiden biri haberdar olduğunu belirtiyor. 2023 senesinde toplumun %37’si bu kampanyalar sırasında alışveriş yaptığını söylerken, bu sene bu oran %26’ya geriliyor.
Tüketicilerin, davranışlarının geçen sene ile aynı olduğu görülüyor. Kasım ayı indirimlerinden alışveriş yapanların %70’i bu kampanyaları beklediklerini belirtiyor. İndirimlerde bu sene de en fazla alınan ürün çeşidi giyim.
Bu sene de online kanallar, alışveriş için en çok tercih edilen kanal.
Kasım kampanyalarına karşı olanların oranı, seneler içinde artıyor. Her 10 kişiden 6’sı bu kampanyaların gereğinden fazla alışveriş yapılmasına sebep olduğu görüşünde.
Kasım ayı kampanyaları sayesinde ürünlerin daha iyi fiyata alındığını düşünenlerin oranı geriliyor.
2022 yılında bu görüşte olanların oranı %47 iken; 2 sene içinde bu oran %37’ye düşmüş durumda. İndirimlerin yeterli olmadığını düşünenlerin oranı geçen seneye göre daha düşük olsa da indirimlerin yeterli olduğu görüşünde olanların oranı çok değişmiyor. Her 10 kişiden 4’ü de indirim dönemindeki ürünlerin kalitesinden emin olmadığını düşünüyor.
; Alışveriş tutkunlarının heyecanla beklediği ve markaların kampanya yarışına girdiği Kasım ayında, bu sene esen Black Friday rüzgarı daha önceki senelere göre hafiflemiş görünüyor. Kasım ayı Adwatch verilerimize baktığımızda e-ticaret reklam hatırlanma oranlarında da bir düşüş görüyoruz. Geçtiğimiz sene Kasım ayında en çok hatırlanan reklamlar içinde e-ticaret reklamlarını yoğun olarak görürken, bu sene bu listede sadece bir markanın kampanyasını görüyoruz. Bu şekilde Kasım indirimlerine dair reklamların hızının kesilmesi bu dönemin zihinlerden aldığı payı da düşürdü. Geçtiğimiz yıllarda tüketicilerin %70’e yakını bu indirimlerden haberdar olduğunu belirtirken bu yıl bu oran %50’ye geriledi.
Kasım indirimlerinin henüz standart bir tüketici beklentisi haline dönüşmediğini görüyoruz, yelkenleri reklam kampanyalarının rüzgarı ile dolmadığında bu geminin eski hızını kaybettiği aşikar. Her ne kadar geçen senelerdeki gibi indirimlerin farkında olanların yarısı alışveriş de yapıyor olsa da kampanyalardan haberdar olma oranının düşmesi ile alışverişçi oranı da gerilemiş oldu. Geçen yıl tüketicilerin %37’si bu dönemde alışveriş yaptığını belirtirken, bu sene bu oran %26’ya düştü. Bu dönemde alışveriş yapan her on kişiden yedisi artık bu dönemi özümsemişler, özellikle bu kampanyaları beklediğini ifade ediyorlar. En çok tercih edilen ürünler ise giyim ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaç kategorilerinden. Sonrasında kişisel bakım ürünleri ve elektronik eşya geliyor. Alışveriş kanalı tercihlerinde ise online platformlar başı çekiyor, her on kişiden yedisi alışverişlerini online kanallarda gerçekleştirmiş.
Bu dönemi özümsemiş olanlardan bahsederken Kasım kampanyalarına karşı olanların oranının, yıldan yıla artıyor olmasını da ıskalamamak gerek. Her on kişiden altısı kampanyaların gereğinden fazla alışveriş yapılmasına sebep olduğu görüşünde. Kampanyalar sayesinde ürünlerin daha iyi fiyata alındığını düşünenlerin oranı da önceki yıllara kıyasla geriliyor. 2022 yılında bu görüşte olanların oranı %47 iken; 2 sene içinde bu oran %37’ye düşmüş durumda. Her iki kişiden biri indirimlerin yeterli olmadığını belirtiyor. Geçtiğimiz seneye göre bu konuda bireylerde daha olumsuz bir görüş hakim. Her on kişiden dördü ise indirim dönemindeki ürünlerin kalitesinden emin olmadığını düşünüyor.
2024, Kasım kampanyalarının geçmiş yıllardaki havayı koruması için reklam kampanyalarının öneminin fark edildiği bir yıl oldu. Haberdar olan alışveriş yapmaya devam ediyor. Ancak tüketicinin haberdar olabilmesi için, bu dönemin alışveriş alışkanlıklarında sağlam bir yer edinmesi için henüz gidilecek yol var, markaların yatırımlarına devam etmesi gerekiyor.